Gästspel på Påfågeln

Våra gästspel vänder sig till barn och ungdomar, precis som våra egna föreställningar i huvudsak gör. I första hand sker de gästande föreställningarna på Barnlördagarna. Under åren har Teater Fredag, Skottes Musikteater, Eva Funck samt Clownen Manne besökt och gästspelat hos oss.

Läs mer om aktuella föreställningar under Barnlördagar eller kontakta oss för mer information. Scen Påfågeln har vi tillsammans med Mittiprickteatern.

Historien om Teaterscenen Påfågeln

Det var först en biograf som låg på S:t Eriksgatan 84 (fd 86).
Öppnad 24 oktober 1927. Nedlagd 12 juni 1960
Öppnad på nytt 2 oktober 1968. Upphörde som biograf 12 januari 1986

Påfågeln inrymdes i en nybyggd fastighet intill St Eriksplan. Vägg i vägg låg en annan biograf, Capitol, inrymd i grannfastigheten sedan ett år tidigare. Påfågeln var den mindre av de båda lokalerna. Den lanserades som ”en förnäm familjebiograf”. Påfågeln drevs vid starten av kanslisekreteraren R Thygesen. Ansvarig för byggnationen var arkitekten F Lindvall. Inredningen var påkostad.

Innanför entrén fanns en liten hall, hållen i guldton och dekorerad med några infällda, antikiserande stuckreliefer. Salongen, som hade formen av en cirkelsektor med filmduken i spetsen, var hållen i brunt och guld. Väggarna var försedda med breda träpilastrar och väggfälten däremellan klädda med sidentapeter. I det vita takets djupa facettrutor hängde kristallkronor. Belysningen i övrigt bestod av vägglampetter med svagt rosa och gult ljus.

Filmduken omgavs av en bred guldfärgad ram. Påfågeln hade 300 platser, varav 243 på parketten och 57 platser på den lilla läktaren. Vid invigningen 1927 var det premiär på ”Trasdockan från Paris”, amerikansk film med Virginia Valli i huvudrollen. Orkestern leddes av musikdirektör V Brandt.

Påfågeln övergick 1932 till Algot Mygren, som även innehade Karla samt ett par biografer i Sundbyberg. Senare drev Mygren även Ugglan, Narva med flera stockholmsbiografer. I slutet av trettiotalet blev Europa Film delägare i de Mygrenska biograferna.

Från trettiotalets början blev Påfågeln en renodlad kvartersbiograf. Den renoverades 1945 och fick delvis ny inredning. Påfågeln blev sedan nedlagd i juni 1960. Den hade då, liksom många andra mindre biografer i innerstaden, blivit utkonkurrerad av tv:n. Lokalen användes sedan ett tag som möbellager men i oktober 1968 blev lokalen återigen biograf. Den drevs då av Riteatrarna under namnet Ri-Ettan. Den nygamla biografen lanserades som ”tvillingbio” tillsammans med Ri-Tvåan (fd Capitol). Tvillingbiograferna var delvis sammanbygda och hade gemensam biljettkassa, men skilda foajéer. Ri-Ettan hade modern men enkel inredning med filmduk utan ridå. Salongen gick helt i grönt. Antalet platser var 238, varav 212 på parketten och 26 på läktaren.

Riteatrarna övertogs 1983 av Europa Film, som i sin tur övertogs av SF 1984. Ri-Ettan blev nedlagd i januari 1986. (ur boken Sthlms alla biografer, Kurt Berglund)

Under perioden 1986 – 1994 övertogs lokalen av de sk Plaza-grupperna: Pantomimteatern, Nya mimensemblen och Teater Buffons, som delade scenen Plaza på Odengatan 78 (en gammal Sandrew-biograf och senare Grupp 98s scen), dels som repetitionslokal, dels som alternativ scen för mindre föreställningar.

1994 återuppstod teatern under sitt ursprungliga namn Påfågeln, och drivs sedan dess av Mittiprickteatern och Pantomimteatern. Båda teatrarna spelar i första hand barn- och ungdomsteater. Hösten 2013 togs utefoajén bort och entrén ligger nu i fas med resten av huset och liknar hur det var då huset byggdes.

Hitta till vår scen

Vår scen, Påfågeln, ligger på S:t Eriksgatan 84
Vi öppnar dörrarna en timme innan föreställning

Tunnelbana: S:t Eriksplan
Pendeltåg: Karlbergs station
Busshållplats: S:t Eriksplan (buss 3 & 4 m.fl)

Få vårt nyhetsbrev!
info@pantomimteatern.se   Tel: 08-31 54 64

Scen: Påfågeln, S:t Eriksgatan 84, Stockholm