Våra workshops
Digital workshop
Vi har skapat workshops som fungerar även om de medverkande och skådespelarna från ensemblen inte är i samma rum. Det är coronaanpassat!
Mima med oss
I en förinspelad film har skådespelarna på Pantomimteatern förberett en workshop i mim. Den är pedagogiskt upplagd och ska inte kräva mer av pedagog/lärare än att pausa, playa och stoppa, när filmen säger åt den att göra det.
Skådespelarna introducerar mim och pratar om vad mim kan vara, de visar gester som används vardagligen som betyder saker; vinka, stopp, kom. Sedan ger skådespelarna ut olika övningar som klassen ska göra gruppvis (lärare får dela in klassen i mindre grupper). När filmen och övningarna är slut (ca 50 min + 35 min) är tanken att grupperna har en sammansatt mimisk gestaltning med rörelser som de själva byggt på de övningar de fått på film. Självklart kan en lägga till egna rörelser!
Om klassen önskar kan gestaltningarna filmas och skicka till Pantomimteatern för att få skriftlig feedback av skådespelarna – innan den avslutande delen i workshopen.
Som avslutande del av workshopen förs ett samtal över Zoom mellan skådespelarna och klassen, där grupperna om fyra har möjlighet att visa upp sina situationer för både klassen och skådespelarna på Zoom. Skådespelarna ger då feedback på situationerna till varje grupp.
Läraren bestämmer om den avslutande delen sker under samma dag som den första delen görs, eller om det sker vid olika tillfällen. ”Mima med oss” passar åldrarna 6-10.
Priser: 8000
Mima på Zoom
Ett möte som sker över Zoom, där eleverna med varsin dator möter Pantomimteaterns skådespelare och undersöker Zoom som medium och hur det kan användas för att uttrycka sig med kroppen. Workshopen inleds med att skådespelarna visar en mindre scen genom Zoom för att presentera sig själva och mimen. Workshopen förutsätter att varje elev har en egen dator med Zoom. Över Zoom sker sedan olika övningar ledda av skådespelarna. Ca 60 min.
Mask och Mim
Barnen får en introduktion i mask. Får sen prova att göra egna fantasifulla teatermasker, jobba med improvisation med mask och mim samt göra en liten presentation i grupp med mask och mim.
Som grund använder vi enkla neutrala masker som barnen får bygga ut/bygga om med papier maché. Förändra ansiktets form t ex lång näsa, nos, horn etc. Sedan får alla prova att spela lite med sina egna masker, ev också med enkel kostym. Vid ett av tillfällena sker en renodlad mimworkshop. Ihop blir detta sedan en uppgift som alla som vill får visa upp i grupp vid sista tillfället.
Max 12 barn, 1-2 vuxna + 1-2 pedagoger.
Från 6 år. Workshopen är 5 tillfällen á 1-1,5 timme.
En härlig workshop med maskskapande och mim! Vi tar med oss vår mobila ateljé med material. Vi kommer med 2 ledare från teatern, en scenograf/maskmakare och en mimskådespelare, och så vill vi ha åtminstone 1 pedagog från skolan som ska finnas tillhands.
Obs! Denna workshop hålls inomhus.
För mer information se länkarna längre ner på sidan!
Mim & Teater
Vi jobbar med kroppens språk och den fysiska teatern. Vi utforskar kroppen med olika mimtricks och mimtekniker. Tillsammans undersöker vi den ordlösa kommunikationen och känslouttryck. Många övningar bygger på nyfikenhet, lagkänsla och är väldigt lek- och lustfyllda! Lämplig för alla åldrar.
För mer information se länkarna längre ner på sidan!
Cirkus & Akrobatik
I cirkusskolan arbetar barnen och skådespelarna med en enkel akrobatik och leker fram grunden för en cirkusföreställning. Huvudsyftet är att våga ta plats i leken och ändå fungera i grupp. Vi fokuserar på teman som kommunikation, tillit, samarbete/teamwork och uttryck.
För maximal upplevelse och kvalitet så kommer vi med två pedagoger för att kunna dela in klassen i två grupper med 12-15 elever. Beroende på grupp, syfte och praktiska omständigheter kan en gemensam avslutning vara givande, i vilken grupperna visar upp sina övningar för varandra alternativt till och med gör varsin show! Lämplig från 4 år och uppåt.
För mer information se länkarna längre ner på sidan!
Vänskap & Integration
Vi prövar kroppsspråkets betydelse, olika sociala koder och hur vi förhåller oss gentemot varandra. Vi undersöker olika teman på ett konkret sätt, t.ex. samarbete, tillit och kommunikation. Denna workshop kan med fördel användas med nyanlända elever och eller eventuella kompisklasser. I workshopen arbetar vi med olika trygghetsövningar; hur vi möter varandra, olika kroppsspråk och sociala koder, t ex i samarbetsövningar och kommunikation genom parövningar.
När människor möts i fysisk och ordlös verksamhet, blir språk, social status och bakgrund sekundära. Det viktiga blir leken och mötet här och nu. I akrobatik tränas förmåga till tillit och samarbete, som clown vågar vi göra bort oss, i mim kan vi lära oss om kroppsspråk, den ordlösa kommunikationen och mycket mer. Det blir förståeligt och tydligare varför vissa saker är okej och andra inte. Titta på vår trailer!
För mer information se länkarna längre ner på sidan!
Olika upplägg!
Vi strävar efter att koppla våra workshops till läroplanen och har flera exempel på hur det kan se ut: Förutom de s.k. fem viktigaste förmågorna i Lgr-11 (särskilt de kommunikativa och metakognitiva förmågorna), liksom att normer och värden och andra psykosociala färdigheter utvecklas, kan vi koppla till konkreta ämnen så som språk, samhällskunskap, hälsa/ idrott. Detta utvecklar vi gärna i samarbete med er personal.
Vi har tre koncept: mini, midi och maxi och jobbar oftast i 60 eller 90 minuterspass (med eller utan paus).
Mini: ett kortare besök ett tillfälle. Midi: flera besök i samma grupp, med återkoppling och något mer processinriktat arbete. Maxi: långtid, mer djupdykande, kan eventuellt leda till föreställning. Exempel på detta är vår Mask- och Mimworkshop som hålls vid 5 tillfällen.
Våra workshops fungerar utmärkt för elever med funktionsvariationer och alla som inte talar svenska. Vi erbjuder också fortbildning för pedagoger. Kontakta oss för ett skräddarsytt upplägg och för mer information klicka på länkarna nedan.