Vår historia

Pantomimteatern vänder sig i första hand till barn, men med ett varierat utbud vill vi även engagera en vuxen publik. Föreställningarna spelas på vår fasta scen, Påfågeln i Stockholm, samt på turné i hela landet under stor del av året. Vi gör även projekt i skolor, skapande skola, där vi i samband med föreställningar undervisar i mim och kroppsspråk.

Pantomimteatern bildades 1977 av den första avgångsklassen från Statens Danshögskolas mimlinje ledd av Stanislaw Brosowski.

Gruppen skapade under ett antal framgångsrika år mimföreställningar på berömda förlagor, däribland Franz Kafkas Processen och Felinis La Strada. Man skapade även banbrytande barnföreställningar efter egna idéer – Sigge och Den Lille Samurajen. Under perioden 1987-1992 drev man Plaza på Odengatan 87 tillsammans med bl a Mimensemblen och Bouffonteatern och skapade därmed Stockholms Mimscen.

Från och med 1992 driver Pantomimteatern (tillsammans med Mittiprickteatern) Teater Påfågeln på S:t Eriksgatan 84. Sedan början av 1990-talet ligger tonvikten på barn- och ungdomsproduktioner med skol- och familjeförestälningar. I samband med vårt 25-års jubileum 2002 belönades Pantomimteatern med Svenska Teaterkritikers förenings pris till årets barn- och ungdomsteater. Priset delades ut i samband med Teaterbiennalen i Uppsala 2003, där Pantomimteatern även medverkade med sin föreställning ”Ilja och Racko – två bröder”. 2006 tilldelades Bo W Lindström konstnärslön.

 

Mimen talar inte till örat – den talar till känslan

Pantomimteaterns föreställningar utgår från kroppens eget språk och kännetecknas av värme, humor och respekt för sin publik. I samverkan med ljus, ljud, mask, scenografi och inte minst musik gestaltas en berättelse med många bottnar, ofta med utgångspunkt i kända teman. Den visuella formen passar såväl barn som vuxna samt de som saknar ett utvecklat verbalt språk.

 

Organisation

Pantomimteatern är till formen en ideell förening. Vi är medlem i Teatercentrum, Svenska Assitej och Svensk Teaterunion.
Innehar verksamhetsstöd från Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Region Stockholm samt distributionsstöd från Region Stockholm.

Vill ni ha vårt nyhetsbrev?info@pantomimteatern.se   Tel: 08-31 54 64

Scen: Påfågeln, S:t Eriksgatan 84, Stockholm